SPgŠ a SOŠS Mladá Boleslav

Po dvouměsíčním klidu se nám opět pomalu ale jistě rozebíhá nový školní rok. Učebny jsou naplněné žáky, v řadě z nich sedí žáci noví – žáci prvních ročníků. Jsou to mladí lidé, kteří teprve hledají svoji životní cestu. Mnohdy možná i pochybují, zda jsou na té správné. Chce se mi říci, držte se té na níž právě jste, držte se toho, čemu věříte, co vám osud poslal.

Po prvních dnech se teprve ve škole rozkoukáváte, poznáváte vše nové, zjišťujete, zda se splní vaše očekávání. Jisté je však, že to nejlepší teprve přijde. I když nechci odhalovat žádná tajemství, tak jako

byste nikdy neměli předem vidět své dárky, věřte, že zažijete v naší škole spoustu momentů, které budou odměnou za vaši práci a píli. A věřte, že potkáte spoustu báječných a nenahraditelných lidí.

Je samozřejmé (alespoň na naší škole to tak chodí), že  řada  snů se stane skutečností. Cesta před vámi je plná výmolů, překážek a objížděk. Překonejte je a nezapomeňte při tom na fair play. Možná přijdou chvíle, kdy všechno budete chtít vzdát a zahodit i to dobré, co už jste prožili. Ale nedělejte to. Kdykoli se na problémy budete dívat jako na výzvu nebo příležitost, najdete úspěšný způsob, jak vše zvládnout. A to i tehdy, když si myslíte, že něčeho takového nejste schopni. Samozřejmě se to nepodaří pokaždé. Často budete znovu a znovu selhávat. Ale to je v pořádku. Selhání je nevyhnutelnou součástí každé osobní cesty. Proč? Protože nás učí zvednout se, přehodnotit své kroky, odhalit, co se pokazilo, a učit se ze svých chyb. Věřte, že každý z nás si prošel cestu života s řadou selhání. Že každý z nás si mnohokrát „natloukl nos“.  Každý z nás si někdy v duchu říkal, že dál už nemůže. Ale vždy jsme nakonec vstali a šli a bojovali dál.

Problémy. Rizika. Neúspěchy. Teď se těch slov možná bojíte. Ale to jen proto, že s jejich významem nejste dostatečně seznámeni. Ta slova jsou odedávna stavebními kameny všech velkých snů. Zlá slova, která po někom budou lidé házet jako dlažební kostky, se naučíte zvedat, rovnat a budovat z nich odrazové můstky pro svou motivaci. Právě díky lidem, kteří vám nevěří, budete chtít dokázat, že jste dobří. Ukázat jim, že vy jste ti lepší, vy jste ti, co se dokáží „kousnout“ a dojít až do vytouženého cíle.  Ostatně budete bojovat i kvůli lidem, kteří vám věří. Postupně zjistíte, že na tom, zda vás druzí podporují, nebo zatracují, vlastně tolik nezáleží. Důležité je, jestli je člověk sám přesvědčen, že mu na jeho cestě záleží.

Vážení žáci prvních ročníků, nyní začínáte studia na střední škole. Sníte o práci v mateřské škole, v kanceláři, v televizi, na vysoké managerské pozici či o vlastním podnikání. Sníte o své cukrárně či pekárně. Zatímco všichni vám říkají, že jste jen snílci, já vám  říkám, že úspěch záleží hlavně na tom, kolik mu obětujete a odevzdáte, a že sny se mají nejen snít, ale i uskutečňovat. Dovolte svým snům, ať vedou vaši cestu. I já měl mnoho snů. A mnohé se mi splnily. I proto jsem například na Karmeli a jsem s vámi. Držte se lidí, které máte rádi a které respektujete. Mnohé takové poznáte i v naší škole. Užívejte si každého maličkého okamžiku s nimi, protože každá taková chvíle je neopakovatelná, jedinečná a nedocenitelná.

Vážení žáci, nejen prváci, ale všichni Karmeláci. Přeji vám, aby se vám ve škole dařilo, abyste chodili mezi své kamarády i mezi nás rádi. Doufám, že se hodně naučíte a že z vás vyrostou další prvotřídní a úspěšní dospěláci. Mnoho takových jsme již „vychovali“ a věřte mi, že dnes jsem hrdý na své žáky, ze kterých vyrostli skvělí lidé, odborníci či přímo „mistři svého řemesla“. Za mnohé připomenu vítězky mnoha mezinárodních soutěží Martinu Dohnalovou, Markétu Míčovou či Veroniku Chodúrovou. Mezi velmi úspěšné řadím například i Adrianu Peštovou, Anežku Demeterovou a řadu dalších žáků, kteří nyní například studují na vysokých školách. Jsem rád, že se mohu nejen v Mladé Boleslavi potkávat s úspěšnými bývalými žáky. Je příjemné vidět, jak neustále rostou (lidsky a pracovně) a jak rozkvétají.

Krásné podzimní dny všem Karmelákům přeje Štefan Klíma, ředitel školy.