SPgŠ a SOŠS Mladá Boleslav

Jak to funguje v Integrované střední škole, Mladá Boleslav?

Dnes bych chtěl našim čtenářům ukázat, jaké cíle jsme si stanovili směrem k našim oborům pro další období. Řada škol již několik let praktikuje výuku k propojení s praxí tak, že ve škole zakládají Fiktivní firmu. V ní ale vyučují v teoretické rovině, jak se řada věcí dělá v praxi. Jistě, je to cesta ke zkvalitnění výuky, ale….

Naše škola se díky svým možnostem rozhodla jít modernější a praktičtější cestou. To, že máme dva školní obchody (jeden v budově školy a druhý „Karmelku“ v Erbenově ulici za Kauflandem), ve kterých prodáváme výrobky našich žáků, jsme využili při tvorbě plánů výuky v dalším období.

Naši žáci budou moci využívat oba obchody při výuce téměř všech předmětů. Počínaje ekonomikou, účetnictvím a marketingem přes další předměty, jako je třeba komunikace ve všech jazycích, český jazyk až po aranžování, písmo, estetiku či matematiku a fyziku. Odborný výcvik v praktické rovině konáme samozřejmě na našich vlastních dílnách, ale i u partnerů, jako jsou například Penny, Tesco, Datart, Intersport, DM Market, CaC …

Pojďme si alespoň krátce vysvětlit, jak se celá výuka odehrává. Žáci oboru Ekonomika a podnikání budou moci například v předmětu účetnictví realizovat část skutečného účetního období jednoho z našich obchodů. V marketingu budou hledat různé podpůrné strategie pro zlepšení prodeje v opravdové praxi. Velice podobná výuka může být i u oboru Obchodník. U něj se ještě přidá například komunikace ve skutečném obchodě a na reálné pracovní pozici. Při praktické výuce žáci zjistí, jak těžká je dnes doba a že uvádění nového výrobku na trh má svá závazná pravidla. 

Cukráři, pekaři i lahůdkáři již nyní zažívají, jak náročné je připravit výrobky v nejvyšší kvalitě, ale například i v případě časové tísně. Mimochodem, o tom se již přesvědčili v předvánočním období, kdy jsme pekli cukroví i na tři směny, a dokonce o víkendech – tímto smekám svůj klobouk (a odhazuji jej v dál…) před všemi, kdo se podíleli na parádním úspěchu našeho cukroví na Boleslavsku. Aranžérky již nyní vidí, že při přípravě dárkových balíčků musí opravdu pečlivě zvažovat složení sortimentu nejen například z estetického hlediska, ale že dnes převažuje hledisko finanční. Jak obě hlediska skloubit se mohou opravdu naučit pouze v reálné firmě. Všechny tyto činnosti prožívají ve skutečnosti žáci oboru Prodavač. Naši lahůdkáři si v praxi mimo jiné testují, jak složité je vyrobit optimální počet baget, obložených housek, chlebíčků, salátů. To by se nikde jinde než ve skutečné praxi nenaučili.

Novinky jsme připravili i pro obor Informační služby. Připravujeme propojení školy, skladů a obchodů moderním informačním hospodářským systémem. Žáci Informačních služeb se budou podílet na zavádění programu do praxe, na tvorbě EAN kódů i na samotném provozu systému. Jak vidíte, snažíme se naši školu co nejvíce propojit s praxí a dát tak našim žákům to nejlepší vzdělání, jaké jen můžeme poskytnout.