SPgŠ a SOŠS Mladá Boleslav

1. Dopravní dostupnost:

Prozkoumejte, jak daleko je škola od hromadné dopravy. Jak brzy ráno bude vstávat a kolik přestupů bude muset vaše dítě absolvovat, než se do školy dostane. Může se stát, že by strávilo více času cestováním než vzděláváním. Pokud to máte daleko, ale škola vám vyhovuje – podívejte se na možnost ubytování – pozor, i u internátů zjišťujte, jak daleko od školy jsou.

2. Ubytování:

Dát dítě na internát je jistě emotivní krok, avšak je to velká příležitost, jak naučit dítě samostatnosti a zodpovědnosti. Pokud se k němu rozhodnete, zjistěte si důkladně všechny podmínky, pravidla, vybavení, vzdálenost, stravování atd. Nezapomeňte na

nabídku volnočasových aktivit, které zaručí kvalitní trávení volného času vašeho potomka. V dnešní době je samozřejmě důležité i to, zda bude mít vaše dítě přístup na internet a k počítači, abyste mohli být ve spojení. Volání přes počítač je v dnešní době velkým hitem a vy nebudete muset neustále dobíjet kredit na mobilu.

3. Možnost změny oboru:

Vybrat si budoucí povolání není vůbec jednoduché, zvláště když je vám 15 a často přemýšlíte nad mnoha jinými věcmi. Může se snadno stát, že vaše ratolest v průběhu studia zjistí, že ji vybraný obor vůbec nebaví nebo se na něj prostě nehodí. Potom je samozřejmě lepší vybrat si školu, která má k dispozici více oborů.  Přechod mezi obory je mnohem jednodušší než změna školy, na kterou si dítě zvyklo. Zjistěte si, jaké obory se ve škole učí a zda je možné mezi nimi přestoupit. Zamyslete se i nad volbou konkrétního oboru, který může poskytovat snazší možnost přestupu.

4. Praxe a uplatnění po ukončení studia:

Velkým problémem absolventů je adekvátní uplatnění po ukončení školy. Absolventi často nemohou najít práci, protože jim chybí potřebná praxe. Ptejte se tedy důkladně, zda vámi vybraná škola praxi nabízí a v jakém rozsahu. Důležité je také, zda praxe probíhá pouze ve firmách či ve škole. Ideální je dlouhodobé spojení školy s firmami, které studenty často finančně ohodnocují a těm opravdu dobrým zajistí práci – mít zaměstnání ihned po ukončení studia není jen vzpomínkou na doby dávno minulé, kvalitní školy to nabízí i dnes.

5. Finanční stránka:

Nepříjemná část při výběru povolání. Snad každý rodič chce pro své děti to nejlepší, a i když v České republice se za střední školy neplatí, tak musíte počítat minimálně  s náklady na učebnice a nutné pomůcky. Student potřebuje různé náčiní, ochranné pomůcky, pracovní oděv. Zjistěte si, co daná škola nabízí a za co budete platit. Může se stát, že než vůbec začne školní rok, bude vás pořízení výbavy studenta stát i tisíce. Je také dobré vědět, že moderní školy dnes mnohdy neučí z papírových učebnic, ale z učebnic elektronických – což je šetrné nejen k životnímu prostředí, ale také k peněženkám.

„Studenti často finanční stránku až tak neřeší, ta je spíše na rodičích. Žáci si neuvědomují, co vše budou pro své studium potřebovat.

6. Rozložení prostor školy:

Ideální je škola, kde je vše na jednom místě. Takových škol je však čím dál méně. Nepřispívá k tomu ani situace ve školství, která nutí některé školy ke slučování. Tak se často může stát, že studenti jezdí mezi hodinami z místa na místo. Známe to někteří sami, cestování během vyučování láká k tomu, aby se po cestě zapomněli v oblíbené hospůdce nebo klubu. Na obzoru jsou pak velké problémy s absencí! Zjistěte si, jak na tom vaše škola je.

7. Vše je online…

Internet hýbe světem. Školy mívají svoje webové a facebookové stránky, kde se můžete dozvědět spoustu cenných informací. A přesto, že nejste IT specialista, mělo by být standardem informovat rodiče o důležitých událostech nejen osobně či telefonicky, ale i prostřednictvím internetu. Školy mívají na svých stránkách sekce pro studenty a rodiče, kde se můžete dozvědět o prospěchu, zameškaných hodinách a další důležité informace, které jsou odděleny od veřejných stránek a přístupné pouze při zadání hesla. Vy tak máte přehled, co se zrovna děje, a nejste zaskočeni až při rodičovských schůzkách.

A jak je to v Integrované střední škole, Mladá Boleslav, Na Karmeli 206 ???

1. Dopravní dostupnost

Škola leží v historické části Mladé Boleslavi, v centru města, dopravní dostupnost je tedy vynikající.

2. Ubytování

Naše škola má svůj vlastní domov mládeže – 3lůžkové pokoje s internetem nonstop zdarma, možností sportování a dalšího vyžití.

3. Možnost změny oboru

Široký „sortiment“ oborů umožňuje přestupy uvnitř školy. Opravdu velká výhoda.

4. Praxe a uplatnění po ukončení studia

Zajišťujeme praxi na pracovištích školy i u partnerů. Všichni žáci dostávají za praxi odměny za produktivní činnost – cca od 300,- do 3.000,- Kč měsíčně!

5. Finanční stránka:

Jsme státní škola!!! V naší škole se školné neplatí. 

6. Rozložení školy

Ideální je škola, kde je vše na jednom místě – ano, taková škola jsme.

7. Vše je online…

Informace o všem podstatném (včetně známek, absence…) najdete na zde. 🙂