SPgŠ a SOŠS Mladá Boleslav

Zítřejším dnem začíná maraton maturit. Písemné, státní, ústní, didaktický test, český jazyk, matematika, cizí jazyk…prostě bude to opravdu měsíc plný neobyčejných chvil. Měsíc plný bezesných nocí. Dní, kdy se mnohým žákům bude převracet žaludek. Měsíc, kdy si často budeme již ráno říkat, už aby byl večer. Maturita, neboli zkouška z dospělosti, však není noční můrou pouze pro žáky. I jejich učitelé jsou lidé. Lidé, kteří sic přísní a důslední, nemají jiné přání, než aby jejich žáci znali odpovědi na položené otázky. Každý pedagog totiž zcela jistě ocení, když se jeho žáci předvedou v tom nejlepším světle. Když prokáží, že jejich práce měla smysl. I proto berou učitelé svoji práci u zkoušky z dospělosti odpovědně a řádně se na ni připravují. Promýšlejí, jak spravedlivě, jasně a srozumitelně zjistí, zda jejich žáci mohou obstát. I učitelé jsou ti, kdo mají radost, když se vše podaří.

Maturujícím žákům se s ubývajícími hodinami zbývajícími do začátku jejich křestu ohněm čím dál tím více dělá nevolno až mdlo. Mnozí se i pokoušejí na poslední chvíli ještě doučit vše, co před časem zanedbali.

Je samozřejmě též mnoho těch, kteří jen dolaďují. Obě tyto skupiny nakonec většinou uspějí. A to je dobře. Třetí skupina žáků, podle Komenského rozdělení ta nejméně úspěšná, to jsou žáci líní, ba přímo flegmatičtí. Ti spoléhají mnohdy na štěstí a také mnohdy bohužel neuspějí!

V předvečer maturitního startu mi dovolte několik přání. Jako ředitel školy bych si moc přál, aby všichni žáci přišli. Samozřejmě nejen to. Aby přišli připraveni na takové úrovni, že zkoušející komise bude moci konstatovat, že uspěli. Též bych žákům moc přál, aby měli štěstí při losu otázek. Připomenu jen okřídlené, že štěstí přeje připraveným. Nezapomeňte maturanti na to 😉 .

Našim učitelům bych přál, aby jim osud seslal právě ty žáky, kteří budou moci býti ohodnoceni na výbornou. S takovými žáky probíhá maturita v krásném poklidu, žáci znají a učitelé je vlastně “jen” provádí úskalími otázky. Pokud už se stane, že to opravdu “bude fuška”, držím palce, aby byla úspěšná. 😉

Závěrem bych chtěl připomenout několik drobností, které však dodávají celé maturitní zkoušce tu poslední, ale důležitou jiskřičku. Vážení žáci, nezapomeňte ve svém šatníku společenské oblečení správného charakteru. Oblečení by mělo splňovat dvě podmínky. Mělo by být nejen IN, ale zároveň by mělo být pohodlné tak, aby vás neomezovalo. Přineste si s sebou i věci potřebné k přežití – tekutiny a třeba čokoládu, která vám dodá potřebnou energii. Na jednu věc však zapomeňte! Taháky a podobné věci jsou zapovězené a věřte, že na ně jsem opravdu alergický a v souvislosti s nimi “neznám bratra”. Podle současných pravidel se není možné opozdit, proto si nařiďte budíky dostatečně dopředu, a promyslete i dopravu do školy tak, aby vás nic nezaskočilo!

Vážení kolegové, vám si dovolím též jednu doušku. Krom přání, která jsem již vyslovil, bych chtěl připomenout hlavní krédo maturitní zkoušky: “Je třeba zjistit, co žáci znají, co dokáží a co zvládají”. 😉 Jak vás znám, zcela jistě vytvoříte přívětivé a motivační prostředí a přispějete k úspěšnému zvládnutí následujících dní. Děkuji vám za to.

Přeji všem, aby se jim po maturitách leskly oči štěstím a radostí. Opravdu všem – učitelům, žákům, ale i rodičům, vašim láskám……

Štefan Klíma