SPgŠ a SOŠS Mladá Boleslav

Dne 18.9.2012 se na naší škole konal již druhý ročník barmanského kurzu. Prostory pro pořádání této velmi oblíbené akce byly opravdu reprezentativní, probíhaly v nádherně zrekonstruované kongresové síni, která byla v tomto školním roce nově otevřena.

Zajímavé je, že se kurzu zúčastnily jen dívky – z různých ročníků i oborů. Všechny oděny do společenských šatů nejprve spořádaně seděly u dvou stolů před barmanským pultem, zanedlouho se však s nadšením pustily do objevování tajemného světa skleniček, voňavých nápojů a známých i netradičních ingrediencí pod vedením Petra Zavřela, známého již z předchozího kurzu, a jeho asistentky Olinky Soumarové. Kromě klasických nealkoholických drinků se budoucí barmanky naučily připravovat i frappé, krustu a jiné více či méně známé speciality z barmanského světa.

Na své si přišli i návštěvníci, kteří v rámci ochutnávky dostali některé z drinků vyrobených samotnými účastnicemi kurzu.

Každý větší či menší úspěch byl náležitě oceněn potleskem a nabídnut k ochutnání.

Teorie se průběžně doplňovala s praxí, praktická ukázka byla vždy doplněna o věcný výklad.

Praktický i písemný test se mírně lišil od minulého roku jednak náročností, ale také možností využít vlastní kreativitu, neboť mnohé koktejly mohly absolventky dotvářet samy.

Všech 11 děvčat úspěšně zkoušky složilo a získalo zasloužený certifikát. Tři nejúspěšnější účastnice byly navíc oceněny menšími dárky.

Vyvrcholením celé akce bylo předání zlaté medaile, kterou získala všestranně nadaná a ambiciózní studentka Anežka Demeterová ze třídy IS3.

Účastnice kurzu si kromě výborné organizace pochvalovaly i to, že dostaly bezprostředně po obdržení certifikátu konkrétní nabídku využít své dovednosti v praxi.

Nezbývá, než se těšit na další podobné akce a doufat, že se k děvčatům přidají i chlapci!

Autoři: Zdeněk Hýsek, Lukáš Tuláček – IS3