SPgŠ a SOŠS Mladá Boleslav

Slovo ředitele – říjen 2012

Domů » Novinky » Slovo ředitele » Slovo ředitele – říjen 2012

Vážení čtenáři,

rozběhl se nám další školní rok. Podzim obarvil celou přírodu do přehršle barev a na stromech již začalo opadávat listí. Naše škola se připravuje na největší změnu za posledních několik let. V následujícím týdnu dojde k rekonstrukci cukrářské dílny a k dokončení nové pekařské dílny. V této souvislosti jsem z obavy o bezpečí našich žáků vyhlásil na středu 24. 10. ředitelské volno. Na dílnách bude mimo jiné nainstalována nová moderní pec, která nejen nahradí staré trouby, ale zejména sníží energetickou náročnost provozu. Po zahájení provozu budou naši pekaři schopni vyrábět oblíbený chléb Karmelák v daleko větším množství a budeme tak konečně schopni uspokojit obrovskou poptávku nejen po chlebu, ale i po našich „obzvláště vypečených” houstičkách. Díky novému vybavení rozšíříme i pekařskou výrobu o další sortiment – rohlíky se sýrem či slaninou, koláče, šátečky, ….

Jak jste mnozí zaznamenali, protáhla se oprava hlavního vchodu a škola je, bohužel, stále přístupná jen zadním vchodem. Opravu prodlužují připomínky památkářů. I přesto děláme vše pro to, aby vchod byl otevřený do konce tohoto týdne.

Další velké změny jsou

k vidění i uvnitř školy. Skoro celé přízemí a první patro dostalo nový nátěr dveří. Zvyšujeme počet multimediálně vybavených tříd a nově je úplně v každé třídě počítač s připojením na internet. To zjednodušuje systém zadávání známek. Díky tomu jsme od září zavedli elektronickou žákovskou knihu, která je přístupná z domova nejen žákům, ale i vám, rodičům.

Neustále se snažíme upravovat i naše dva školní obchody. Rozšiřujeme sortiment a snažíme se i o vylepšení vzhledu. Soustavně pracujeme i na kvalitě výrobků našich žáků a zejména u zákusků se nám v poslední době daří. Nově vyrábíme i sortiment zákusků, který dříve k dispozici nebyl.

Od letošního září máme ve škole žáky nového oboru a musím přiznat, že zatím se ukazují jako snaživí a jejich výrobky jsou příslibem do budoucnosti. Pro nový školní rok jsme připravili otevření dalšího nového maturitního oboru – Předškolní a mimoškolní pedagogika, neboli obor pro paní učitelky v mateřských školách a ve volnočasových zařízeních. Jedná se o obor perspektivní. Máme připravený kvalifikovaný pedagogický sbor, i vhodné prostory. Podle dosavadních ohlasů je o obor v našem regionu velký zájem.

Samozřejmě přicházejí i chvíle, kdy se zjistí, že se něco nepovedlo, nebo že se něco nedaří. Nezavíráme před tím oči a vše se snažíme řešit ke spokojenosti všech v naší škole. I proto během října došlo k několika změnám v organizaci školy.

Největší novinkou pro naši školu je obrovský zájem o studium v naší škole. I přesto, že jsme jako jediná srovnatelná škola zavedli přijímací pohovory, obdrželi jsme opravdu velké množství přihlášek a mohli tak odpovědně vybírat žáky, které přijmeme ke studiu v naší škole. Zájem byl tak velký, že i přes velký počet nepřijatých, zvýšil se počet žáků oproti minulému školnímu roku o více než jednu třetinu a narostl na 507 žáků. Považuji to za veliký úspěch zejména v období, kdy ještě neroste populace odcházející ze základních škol na školy střední.

Vážení čtenáři a příznivci školy, s tímto úspěšným konstatováním se s vámi tentokráte loučím. Přeji vám krásné podzimní dny se spoustou nádherných západů slunce. J