SPgŠ a SOŠS Mladá Boleslav

Tento podzim zdá se býti poněkud netradičním. Podzimní slovo ředitele jsem začal úpravou známé fráze z filmu Rozmarné léto. V průběhu povídání o uplynulých měsících si totiž představíme především dny nevšední. A že jich bude 😉

Již během prázdnin jsme připravili další kolo stáží ve Španělsku. Dvě skupiny žáků tak mohly v září a v říjnu vycestovat za poznáním místních pracovních dovedností do provincie Jaen do městečka Martos. Díky šikovnosti a dobré ekonomické rozvaze se nám podařilo rozšířit obě skupiny a na stáže se tak podívalo více žáků naší školy. Chtěl bych ještě touto formou poděkovat všem, kdo se na úspěšných stážích podíleli.

Od září je všem žákům v budově školy k dispozici nová posilovna a zrcadlový taneční sál. Rovněž jsme vybavili hudebnu, která nebude sloužit jen našemu novému oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika, ale nástroje mohou využívat i studentské hudební skupiny či Karmelští ďáblové. Všechny třídy jsou již multimediálně připravené pro kvalitní výuku.

Další část článku musím uvést citací – „Jednou jsi nahoře, jednou dole“. Ano, vím, nemusí se dařit každý den. Leč – již v září potěšili naši školu žáci při závodech v přespolním běhu, kde Petr Svoboda doběhl třetí, družstvo chlapců čtvrté a děvčata sedmá. O několik dní později zabojovali naši cukráři (E. Fraitová, M. Novotný, J. Bělová, M. Míčová) při soutěži O pohár Blanických rytířů – získali druhé místo v družstvech, 2 bronzové medaile a 2 čtvrtá místa. Následoval turnaj ve stolním tenise středních škol. Děvčata nejen že vyhrála okresní kolo, ale nakonec celkově skončila 4 ve Středočeském kraji. Další víkend probíhalo v Mladé Boleslavi Mistrovství Evropy v cyklokrosu a zde naši žáci pro změnu bodovali skvěle zvládnutou obsluhou ve VIP zóně. Ještě neuplynulo ani dalších sedm dní a naše škola byla oceněna Středočeským krajem a byl ji na dva roky propůjčen titul „Škola udržitelného rozvoje Středočeského kraje 1. stupně“. Na začátku listopadu získala naše žákyně K. Startseva na Mistrovství světa v tancích 3x zlatou medaili a 1x stříbrnou. Před pár hodinami se vydala výprava aranžérek školy na Mistrovství ČR juniorů do Českých Budějovic, kde vybojovaly Lenka Černá a Pavlína Krejčíková zlaté medaile.

Takto úspěšný podzim nikdo z nás neočekával. Jsem moc rád, že naši žáci ukazují, že UMÍ! Můj obdiv patří každému, kdo umí svýma rukama (ale nejen jimi) vytvořit něco krásného, něco úžasného. Uplynulé týdny jsou oslavou píle, pracovitosti, vytrvalosti, šikovnosti a obětavosti. Češi mívali vždy šikovné ruce, jen se dnes na to zapomíná. Když se takto šikovní spojí s chytrostí, šikovností a moudrostí všech našich žáků v maturitních oborech, krystalizuje z toho pod vedením našich šikovných pedagogů úspěšná škola, kterou se v posledních měsících ta naše stala. Jsem rád, že mohu poděkovat všem žákům a jejich učitelům, ale i ostatním zaměstnancům školy, kteří díky dokonalé symbióze (soužití) a spolupráci všech dokazují, že naše škola má smysl.

Dovolte mi prosím na závěr dvě přání. Pojďme ukázat, že umíme společně dosáhnout i na jiné mety. Nejen ve sportovní a učební rovině, ale v celém životě školy. Věřím, že nám to společně půjde i nadále. Symbióza oborů na naší škole fungovala vždy a já věřím, že bude i nadále, protože se každý den ukazuje, jak jsou pro život školy všechny obory důležité.

Druhé přání bude směřovat ke čtenářům. Za pár dní začne Advent. Užijte si prosím předvánoční čas k hromadění zážitků, mějte oči a srdce dokořán a nasávejte krásu a pohodu a nezapomeňte, že vládnout má krásno, klid a pohoda, nikolive shon, honba za mamonem a běh s hadrem za rekordy.

Krásné dny. Štefan Klíma