SPgŠ a SOŠS Mladá Boleslav

Co si obléct na maturitu?

Maturitní komise si každého zkoušeného „měří“ od hlavy až k patě. Na prvním místě jistě sleduje studentovy znalosti, avšak i vzhled je součástí prezentace a některé nepatřičnosti mohou porotu neblaze rozptylovat. Jak se tedy v den D upravit?

Šviháci v obleku

Pánové, nezlobte se, že vás dnešními radami mírně odbydeme, ale musíte uznat, že pro slečny je výběr správného oblečení poněkud komplikovanější. Vy si vystačíte – a ani nic lepšího a vhodnějšího najít nemůžete – s klasickým oblekem, tzn. sako včetně kalhot (na džíny nezkoušejte ani pomyslet).

Protože je léto a maturovat budete za denního světla, není nezbytné, aby to byl oblek černý. Můžete zvážit i barvy světlejší. Stejně tak při volbě košile nemusíte volit neutrální bílou.      Sluší-li vám například krémová, modrá, červená, vínová či růžová, neuděláte chybu, sáhnete-li po těchto odstínech. Košile může být ozdobena i jemným proužkem, ale zahradnickou kostkovanou a havajskou divočinu alá Ondřej Hejma ponechte ve skříni pro jiné příležitosti. Co se týče kravaty, rozhodně jí nic nezkazíte a opět platí, výstřednosti si schovejte na jindy.

Pokud se v kravatě ale necítíte pohodlně – a pohodlí je u maturity velmi důležité – zvolte košili zvanou „rozhalenka“. Má upravený límeček tak, aby vypadal elegantně bez připnuté kravaty. Poslední a neopomenutelnou součástí jsou boty – k tmavému obleku volte tmavé, ke světlému světlejší, v obou případech však obuv společenskou. Tenisky nebo okopané botasky v kombinaci s oblekem působí dosti nesourodě a nevkusně.

Dámy jak se patří

Ženská část maturanstva však nemůže počítat s tak univerzálním řešením jako je oblek. Zvolit lze jednu z těchto variant: dámský kostým (kalhotový či se sukní), společenské kalhoty s halenkou, sukně s halenkou či elegantní šaty. Kostým někdy působí poněkud konzervativním dojmem, ozvláštníte jej barevně sladěným šátkem, decentním šperkem nebo halenkou v doplňkové barvě. Svěžího a mladšího vzhledu dosáhnete některou z ostatních kombinací. U kalhot se vyvarujte džínoviny a manšestru, volte materiály elegantnější. Střih může být volnější i upnutější, záleží, v čem si budete připadat přirozeněji, ale raději se nepouštějte do příliš sníženého pasu. Vykukující spodní prádlo při shýbání či sedání může upjatější část komise dosti pohoršit, nehledě na to, že slavnostnímu výzoru to opravdu nepřidá.

Krátké a odhalující? Na maturitu ne

Stejným pravidlem se řiďte i při výběru sukní. Sukně by navíc neměla být příliš krátká. V džínové mini vyrazte raději na diskotéku, k maturitě přijděte v sukni s délkou minimálně ke kolenům, výš ani kousek. Pod sukni nezapomeňte silonky. Ta stejná pravidla platí též pro šaty. Co do barev a vzorů šatů i sukní se orientujte spíše na jednobarevné, s méně nápadným vzorkováním. Velkým pestrým květinám nebo křiklavým puntíkům zamávejte protentokrát na rozloučenou.

Odhalená ramena, velký výstřih a krátká džínová sukně – takhle na maturitu nechoďte!!!

A žádných „úletů“ byste se neměly dopustit ani při oblékání halenek. Elegance může mít sice barvu a šmrnc, ale s cirkusovou záplavou různých odstínů a potisků a tvarů si ruku nepodá. Ani vyzývavost a provokativnost se v tomto případě nenosí. Hluboký výstřih, holá ramena a odhalená záda jsou totálně out. Vybočovat z konvencí etikety se nemusí vyplatit. Lze to totiž pochopit také tak, že nedostatky ve vědomostech chcete vynahrazovat fyzickými přednostmi, což – uznejte sami – je poněkud laciný přístup.

V chladnějších dnech vám dobře poslouží sako. Mírně vypasované navíc příjemně zdůrazňuje ženskost postavy.

Obout se a jdeme na to

V neposlední řadě musíte doladit svůj outfit slušivými botami. Příhodnější jsou boty na podpatku. Čím méně jste na podpatky zvyklé, tím nižší a širší podpatky noste. Pořizovat si boty na jehlách, když budete při každém kroku chytat balanc, rozhodně nemá smysl. A pokud se s podpatky vůbec nepřátelíte, nazujte baleríny. Nakonec schovejte nezbytnosti do kabelky.