SPgŠ a SOŠS Mladá Boleslav

Po dvou dnech příprav jsme se v sobotu v půl třetí ráno vydali mikrobusem na cestu z Mladé Boleslavi do Jihlavy na Cukrářský festival Dortisimo 2015. Děvčata opět vezla své dorty (šestipatrový a třípatrový) na klíně a já coby šofér jsem se modlil, aby přežila děvčata i přežily dorty.

Cukrářské slavnosti ukázaly nové trendy, skvělé výtvory cukrářů nejen z ČR, ale i z Polska, Slovenska, Německa, Maďarska a dalších zemí. Novým kouzelným trendem jsou květiny z jedlých cukrů. Fantastické!!!

Naše děvčata se zúčastnila soutěže ve dvou kategoriích. Konkurence byla tak obrovská, že jsme vůbec neočekávali umístění v první desítce. Za úspěch jsme považovali už to, že jsme se vůbec do slavnostního finále probojovali. Přesto jsme se dočkali nádherného šoku, neboť Veronika Chodúrová se stala absolutní vítězkou v kategorii sweet bar pro děti a  druhá byla v kategorii dortů. Je to fantastický úspěch, který se může opakovat jednou za sto let – jak praví podobná fráze ve známém filmu Jáchyme, hoď ho do stroje.

Chtěl bych závěrem poděkovat paní učitelce Novákové, která děvčata na soutěž připravovala. A samozřejmě oběma děvčatům! Člověk si na Karmeli občas připadá jako v krásném snu. Tak sněme i nadále a doufejme, že i další měsíce a roky nám přinesou nějaký ten úspěch, či přímo fantastické umístění mezi TOP cukráři (a samozřejmě i mezi jinými obory). Štefan Klíma

https://www.youtube.com/watch?v=c90WPaTdFpY

Další informace přidává paní učitelka Nováková:

Obě naše studentky Veronika Chodúrová a Eliška Kameníková se účastnily kategorie pro juniory. Zadání znělo vytvořit dort na téma “Vánoční čas”.

Eliška  vytvořila dort s názvem ” Vánoční romantika” Základem bylo zdobení jedlou krajkou ve formě vloček, druhé patro tvořila mozaika z koleček v níž se střídaly vločky nastříkané airbrushem s krajkovými. Celý dort uzavíralo třetí patro kterému vévodila vánoční hvězda, jejíž listy byly vyrobeny z velice jemné jedlé krajky.

Veronika vytvořila několikapatrový dort který byl pojmenován podle převládající barvy a centrálního monumentu

“Smaragdová vločka”  Pracovala s velice zajímavou surovinou  (ale o to náročnější na zpracování) a to isomaltem (roztaveným cukrem).  Iluzi ledového království vytvářely průhledné květy a také smaragdové diamanty, kterými dekorovala jedno patro dortu. Kompozici dotvářely namalované mrazivé ornamenty a v horní části průhledné “vodové” kapky s vločkou. Za tento dort získala úžasnou stříbrnou medaili.

Kov nejcennější a to přímo zlatý ale na Veroniku čekal v kategorii “Soubor sladkostí na dětskou party”, kde se utkala nejen v silné konkurenci českých závodníků, ale třetinu tvořili účastníci ze zahraničí, kteří také obsadili zbývající medailové pozice.

Veronika svoji soutěžní kompozici nazvala “Sovičky všude kam se podíváš….”  Úkolem bylo doplnit centrální dort dětskými sladkostmi tak, aby celek tvořila harmonická kompozice. U této kategorie se kromě  vzhledu, náročnosti a kreativity  hodnotil, a na výsledku se významně podílel, ještě jeden aspekt a tím byla právě chuť výrobku Součástí byla i prezentace, kdy každý soutěžící musel  vystoupit na pódium  k porotě a jí i všem návštěvníkům představit, co  a z jakých surovin připravil do souboru sladkostí. Porota také všechny přinesené sladkosti poctivě ochutnala a zhodnotila chuť výrobků a vhodnost použitých surovin. Veronika pojala tento soutěžní úkol celkem obsáhle, tak aby vyhověla dětským mlsným jazýčkům. Centrální dort byl ve tvaru 3D sovy vyvedené v dětských pastelových barvách. Na rozkrojení dortu pro degustaci  si přichystala jedno překvapení a to, že korpus z piškotového těsta ukrýval růžové a tyrkysové kuličky, které byly patrné na každém řezu dortu. Sovičky se objevovali na každém výrobku ať to již byly pops-cakes(lízátka), muffiny, makronky, nebo sušenky s karamelovou náplní, na kterých byly ručně namalované. Také pralinky byly ve tvaru soviček. Soubor dotvářel soví strom, který tvořily jemné sněhové pusinky. Sladkou tečku představovaly jahodové semifreda a dva druhy pohárků – jeden s rozvarem z lesního ovoce a panna cottou a ve druhém se snoubila chuť krému tiramisu s jemnou čokoládovou ganáží a karamelem s jablíčkem v čokoládě. Absolutní vítězství v této kategorii je pro nás velice cenné, protože tady šlo zejména o chuťové vnímání a prorazit v takové konkurenci je prostě úžasné.