SPgŠ a SOŠS Mladá Boleslav

Dnes je to na den přesně 4 roky, co mě osud poslal na poslední hradní nádvoří, k prameni živé vody, jež nazývá se Karmel, a který tam někde na tom kopci dříve pramenil a lidem užitek přinášel. Ten pramen jsem nikdy (zatím) nenašel, ale “mrtvého hnusu” bylo “habakuk”. Řekl bych, že už ale není. Karmel stojí, žije, dýchá, je nabitá energií a někde tam dole pod námi stále zurčí ten pramen živé vody….

Za čtyři roky se nám podařilo „nalít“ do školy spoustu energie. Že by pramen vody opravdu někde vytryskl? Mnoho členů sboru zaměstnanců i žáci působí jako polití živou vodou. Ano, někteří otálejí a lok čisté energické vody stále ještě nesvlažil jejich hrdla, ale stále věřím, že i oni nakonec osvěžující doušek vypijí.

Změnili jsme celou strategii vzdělávání a otevřeli nové obory – předškolní a mimoškolní pedagogika a pekař. Stávající obory neustále modernizujeme. Žádná jiná škola, nejen v Mladé Boleslavi, ale ani v širokém dalekém okolí, nepřivezla za poslední tři, čtyři roky tolik medailových ocenění, jako naši žáci se svými učiteli. Žádná škola tedy tolik neproslavila Mladou Boleslav. Jsem hrdý, že mohu stát v čele tak šikovných a pracovitých zaměstnanců a žáků ISŠ v Mladé Boleslavi.

Naším cílem však není hnát se za vítězstvím. Pro nás na Karmeli je cílem vychovat slušné a úspěšné ekonomy, manažery, obchodníky, ale i šikovné a usměvavé prodavače, barmany a aranžéry. Lidi, kteří si dokáží poradit s problémy všedního i nevšedního života. Snažíme se, aby o houstičkách našich pekařů mohli zákazníci každý den říci, že jsou krásně vypečené a křupavé a aby se při pohledu na dortíky našich cukrářů všem sbíhaly sliny. Děláme vše pro to, abychom školám „vychovali“ pohodové paní učitelky, které budou chápat svoji práci jako poslání, za které si zaslouží spravedlivou odměnu.

Jsem rád, že se nám za tu dobu podařilo zvýšit úspěšnost u maturit na 87 % a že držíme úspěšnost u závěrečných zkoušek na skvělých 99%. Těším mě, že naši žáci jsou přijímáni na vysoké školy.

V těchto dnech 80 žáků naší školy s 8 pedagogy odjíždí do Anglie na zahraniční jazykově vzdělávací pobyt. Jedná se o nejvyšší počet žáků v okolí. Snad jim energie naší životodárné vody z Karmele dodá sílu ke zdokonalení v anglickém jazyce.

V prosinci budeme hledat nejtalentovanější Karmeláky (22. 12.) a pro lidi z Mladé Boleslavi a širokého okolí připravujeme Živý Betlém a komponovaný den sboru Bambini di Karmel ve Sboru českých bratří dne 12. 12. 2015.

Velkou slávou bude 4. února 2016 další ročník soutěže Karmel Cup 2016 (soutěž cukrářů, pekařů a barmanů) jejíž součástí bude i doprovodný program včetně módní přehlídky.

Věřím, že i nadále bude poslední hradní nádvoří pohodovým a úspěšným místem. Tak, jako se zpívá v pohádkové písni…. jako bychom našli náš ostrov pokladů, místo zázraků, stačí nám i nebe bez mraků ….tak, jako tomu byl ve slavných dnech léta páně roku 1902, kdy byla škola postavena a za krásného slunečného počasí prvně otevřena.