SPgŠ a SOŠS Mladá Boleslav

Michal Kvapil, OB

Domů » O škole » Příběhy žáků » 2021 » Michal Kvapil, OB

Michal Kvapil

Studoval jsem obor Obchodně podnikatelská činnost. Rozhodně jsem nebyl třídní premiantem. Svůj směr, kam můj život bude směřovat, jsem si musel postupem času najít. Považuji se za takového „třídního průšviháře“. Z tohoto pohledu jsme zažili hodně srandy. Učitelům jsme každopádně práci neulehčovali. Prakticky díky ISŠ jsem si ale uvědomil svoji podnikavost. Pan Slezák nám dal za úkol vytvořit svůj vlastní projekt. Tentokrát byla velká móda skateshopů a s kámošem jsme si vysnili vlastní. Připravili jsme tak byznys plán s návrhy grafiky. To bylo skvělé, i když se ten cíl nikdy nerealizoval. I to se vlastně ale zčásti splnilo, protože jsem ve skateshopu nějaký čas pracoval. Poté velmi rád vzpomínám na paní učitelku Haufovou, kterou jsme měli na psaní na stroji. Byla přísná jako pes, ale psát všemi deseti naučila na jedničku a moji práci třeba v médiích zefektivnila o 110 procent. Pokud jste ukřivdění, že váš kantor je přísný, buďte za to rádi, chce totiž, abyste se něco naučili :). Optikou Steva Jobse je dobré si vyzobat věci, které vás zajímají a o kterých si myslíte, že vás posunou dál. Tato cesta se mi vždy osvědčila. Jo a přihlaste se na Club House, je tam hodně inspirativních lidí ze všech možných oborů.

Po škole jsem se vydal trochu jiným směrem, ale postupem času jsem se dostal zpět ke svému oboru. Vystudoval jsem žurnalistiku, kde jsem narazil na hodně zajímavé lidi. S bakalářkou mi pomáhali třeba investigativní novináři Josef Klíma, Jaroslav Kmenta, Filip Černý z ČT. Diplomku jsem měl zaměřenou na virální marketing a dostal jsem se tak například k Babišovu marketingovému guru Marku Prchalovi nebo průkopníkovi virálního marketingu v Česku Adamu Reinbergerovi. Rád bych podotknul, že Prchal tou dobou ještě pro Babiše nepracoval. Měl ale za sebou v podstatě nejlepší reklamní kampaně v ČR. Proto si ho ostatně i Babiš vybral. Postupně jsem prošel informačním portálem Novinky.cz, skupinou Lagardere a konkrétně rádiem ZET nebo podcastovou platformou YouRadio Talk. Nezapomínal jsem ale ani na Mladou Boleslav, kde jsem si prošel První boleslavskou, portálem Mladaboleslav.cz nebo Deníkem. S ohledem na regiony šlo spíše o hobby.

Cesta mě postupně svedla k vlastnímu projektu Tývka.cz, v rámci kterého natáčím pro města, ale i různé společnosti. Zaměřujeme se i na startupovou, byznysovou a technologickou scénu. V tomto bodě jsem se vrátil ke svému oboru na ISŠ. V rámci této oblasti natáčíme zajímavé eventy, jakož jsou Nápad roku, Women Startup Competiton, Reshoper, Soutěž a podnikej, Konference Brno, Future Port a další. K tomu jsme s Jankou Súkeníkovou nastartovali projekt Nejhezčí den, který se zaměřuje na svatební oblast. Natáčíme a fotografujeme svatební videa. Momentálně se pokoušíme pomoci zasaženým podnikatelům a vytváříme vlastní pořad, kam je budeme zvát. Krom natáčení pomáháme různým projektům s kompletní corporate identitou. Aktuálně pronikáme i do livestreamingu.

V roce 2012 jsem třeba vyhrál v jedné video soutěži vstupenky na Letní olympijské hry v Londýně. Tam jsem potkal kluka, který svoji kariéru začínal natáčením porna pro Roberta Rosenberga. Před dvěma lety vyhrál Louskáček za nejlepší českou reklamu. Prošel si nejúspěšnějšími českými agenturami, jakož jsou Ogilvy nebo Zaraguza a nyní je jedním z nejvýznamnějších idea makerů v Česku. Na Women Startup Competition jsme zase připravovali rozhovor s Lindou Šejdovou. Ta nám představila projekt Snuggs s jejími menstruačními kalhotkami. Přišlo nám to skvělé, udělali jsme s ní rozhovor. Plno lidí nad tím ohrnovalo nos. Za rok a půl projekt ale prorazil do světa a Linda se objevila v TOP 30 do 30 v českém Forbesu. Toto jsou přesně lidi, které mě posouvají dál a jsem rád, že je mohu alespoň částečně zviditelnit.

Moc rád vzpomínám na výměnné pobyty v Londýně a návštěvu Berlína. Super byly i fotbalové a florbalové turnaje. Myslím si, že jsme na škole měli docela slušné sportovce a reprezentovali jsme celkem slušně. Skvělý byl i lyžák, kde jsme zažili hodně srandy.