SPgŠ a SOŠS Mladá Boleslav

Vánoční povídání 2022

Domů » Novinky » Slovo ředitele » Vánoční povídání 2022

Vánoční povídání 2022

Vážení rodiče, vážené žákyně a vážení žáci,

první třetina školního roku je za námi. Všichni už se chystáte na zasloužený odpočinek a na prožití svátečních dní. Dovolte mi krátké zhodnocení uplynulých týdnů.
Situace se po dvou náročných letech stabilizovala a byť nyní prožíváme ekonomické problémy v naší zemi, snažili jsme se činnost naší školy vylepšovat.

Krůček po krůčku modernizujeme výuku. Na další měsíce opět připravujeme zajímavé projekty. Jsem rád, že se nám daří ve škole kvalitně učit naše žáky. Svědčí o tom například mimořádný úspěch v nedávných „Cambridge jazykových zkouškách“. Řada našich žáků uspěla natolik, že nebudou muset konat školní část maturity z anglického jazyka. To je zároveň i výzva pro další žáky v dalším období.

Naši školu se zájmem jezdí navštěvovat exkurze ředitelů z celé naší země. Těší nás, že pozitivně hodnotí práci našeho sboru. Chválí i naše žáky a vyzdvihují pohodovou atmosféru v naší škole, kterou vždy vycítí.

Od září jsme realizovali celou řadu akcí – výjezdy po ČR (žáci oboru IS – vždy na tři dny), soutěže cukrářů, pekařů a aranžérů. Žáci oboru PG absolvovali praxe v mateřských školách. Zrealizovali jsme barmanské a další kurzy. V prosince jste s námi mohli zažít hezký den při akci „Karmelská střední jde do Betléma“. Žáci v nedávných dnech procestovali řadu měst v Německu a v Rakousku. I v dalších měsících se s námi můžete sejít – např. na Tříkrálové jízdě, na Novoročním koncertě, uvidíme se na maturitním či absolventském plese a při dalším ročníku Karmelských slavností.

Zajímavá čísla přinesl odborný výcvik žáků učebních oborů. V roce 2022 jsme naším žákům vyplatili na odměnách za produktivní činnost více než 1,1 milionu korun. Tuto částku škole samozřejmě nikdo nedá. Tu musíme svojí podnikavostí nejdříve vydělat. Daří se nám to a jsme rádi, že můžeme naše žáky takto ocenit. Zajímavé „bonusy“ získávají žáci i od našich sociálních partnerů. Musím zdůraznit, že z těchto financí si škola nenechává ani halíř a že vše obratem vyplácí našim žákům.

Naše výrobky letos doputovaly do všech koutů republiky – na stůl ministra školství, odběrateli cukroví se staly například společnosti z Českých Budějovic, Ústí nad Labem, Brna, Olomouce …

Mám radost, že ani letos naši žáci nezapomněli na dobročinnou činnost. Obdarovali jsme několik sociálních ústavů či Klaudiánovu nemocnici.

I na podzim jsme hodně modernizovali a snažili jsme se dopřát všem oborům. Pořídili jsme nové vybavení na dílny pro cukráře, pekaře a aranžéry za více než ¾ milionu korun. Žákům oboru IS jsme dotovali výjezdy po republice a pořizujeme jim multimediální výbavu. Pro ně jsme navíc významně modernizovali praktickou maturitu. Žáci oboru PG pod školním stromečkem v lednu najdou nové hudební nástroje – do každé PG učebny Ježíšek přinese dvě kytary a jedno ukulele. ? Na DM také dodá kytary, a navíc i klávesy. Pro všechny žáky připravujeme nové rozhlasové studio, které tak doplní naše televizní studio.
Jak vidíte, snažíme se, seč nám síly stačí, aby naše škola byla na špici. Neustále se vyvíjíme. A tak to má být.

V tuto chvíli musím samozřejmě „vyseknout pochvalu“ všem zaměstnancům školy. To oni jsou hybatelem všeho dobrého. Ale chtěl bych pochválit i naše žáky. To oni nám pomáhají a spoluvytváří vše dobré v naší škole. Škola je totiž u nás společným projektem zaměstnanců a žáků. ?

Závěrem bych vám všem chtěl popřát, abyste prožívali dny, kdy budete mít úsměv na tváři, lásku v srdci, pohodu a zdraví na těle i na duši, aby lidskost byla všude kolem vás a abyste se potkávali s úctou, respektem a ohleduplností. Ať vás všechny andělé strážní ochraňují. ?

Krásné Vánoce a pohádkový rok 2023 (minimálně natolik pohádkový, že vždy vše nakonec dobře dopadne) vám přeje Štefan Klíma, ředitel školy.